7 oplossingen voor geluidsoverlast op kantoor
Geluidsoverlast op kantoor, de meest gehoorde klachten:
Over geluidsoverlast op kantoor wordt veel geklaagd, vooral in open kantoorruimtes is het een probleem dat veel voorkomt.
De meest gehoorde klachten omtrent geluidsoverlast:
- Bellende collega’s en meldingen van telefoons
- Pratende collega’s
- Apparaten: koffie, printers, installatie
- Lopende collega’s; bijvoorbeeld hakken op een harde vloer
- Geluidsoverlast van buiten; auto’s, bouwwerkzaamheden
Geluidsoverlast is met simpele oplossingen te verhelpen; hier geef ik 7 mogelijkheden zodat er altijd één toepasbaar is op jouw kantoor. Er zijn oplossingen beschikbaar voor verschillende investeringsbedragen, hieronder staan uiteenlopende ideeën zodat er voor ieder budget een oplossing te vinden is.
1. Stiltezone
Met een optimale zonering hoef je niet te investeren in veel akoestische materialen en zorg je voor een natuurlijke goede akoestiek in de ruimte, passend bij jouw kantoorpand.
Normaal gesproken is de entree het drukste gedeelte, maar ook bij de koffieautomaat, printer en toiletten is veel verkeer van werknemers. Achteraan het kantoor is het vaak rustiger. Je kan ervoor kiezen om achteraan een stiltezone af te bakenen, dit kan simpelweg door signing te plaatsen en afspraken te maken. Je kan deze zone extra markeren door planten rondom de werkplekken te plaatsen en een andere (zachte) vloerafwerking te gebruiken. Ook donkere kleuren zorgen ervoor dat mensen zich rustiger gedragen. Het is vaak niet nodig om wanden te plaatsen, dit is namelijk een prijzige investering. Voorwaarde is dat werknemers flexibel kunnen werken; er moeten computers op de bureaus staan of de werknemers kunnen hun eigen laptop meenemen en inpluggen in de stiltezone. Maak duidelijk dat telefoons ten strengste verboden zijn. Je moet er een spelt kunnen horen vallen.
2. Afsluitbare bel/meeting ruimte op de werkvloer.
Nieuwe bel/meeting ruimtes
Afsluitbare ruimtes toevoegen op de kantoorvloeren waar werknemers snel in kunnen duiken om te bellen of voor een kort overleg. Vaak zie ik het probleem dat een gehele vergaderruimte bezet wordt door één beller, dit is niet efficiënt en zorgt voor onenigheid tussen collega’s. Je kan de ruimtes beter klein houden zodat ze voor een overleg met maximaal 3 personen geschikt zijn én als belruimte. Kleine ruimtes op de werkvloer zorgen zelf al voor een verdeling van de open ruimte en bieden een akoestische buffer tussen werkzones. Een akoestisch dichte ruimte bouwen is wel een hoge investering omdat er ook ventilatie in de ruimtes aanwezig moet zijn.
Bestaande vergaderruimtes beter gebruiken
Het kan ook zo zijn dat de bestaande vergaderruimtes niet optimaal worden benut. Door bezettingsgraad metingen uit te voeren kan dit onderzocht worden en worden geoptimaliseerd. Tussen meetings door kan de ruimte als belruimte worden ingezet. Dit kan al behaald worden door het maken van duidelijke afspraken en een planningssysteem, dus vergt een lage investering.
3. Noise cancelling head phones
De meeste werkgevers zijn tegen het gebruik van koptelefoons, omdat dit een onpersoonlijke aanblik geeft in de kantoorruimte. Toch kan deze oplossing goed werken, vooral als de geluidsoverlast van buiten komt of door bouwwerkzaamheden in het pand. Je kan bijvoorbeeld een aantal noise cancelling head phones per afdeling beschikbaar stellen, een head phone gebruiken als incentive voor bepaalde resultaten of doelstellingen.
4. Niet storen vlaggetjes
Wanneer het storen van collega’s een groot probleem is kunnen deze ‘niet-storen vlaggetjes’ op beeldschermen worden geplaatst. De werknemer kan zelf aangeven of deze beschikbaar is of niet gestoord wil worden. Simpelweg door een rood of groen lampje te laten branden. Heldere en duidelijke communicatie met een lage investering.
5. Soundmasking
Soundmasking is het maskeren van spraak, door middel van het toevoegen van geluid. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een soort ruis (white noise). Dit verstoort het menselijk stemgeluid dusdanig dat je wel geluid hoort, maar geen woorden meer kunt verstaan. Er bestaat ook een systeem dat het geluid van kabbelend water verspreid, dat samen met een kantoor waterval wordt geplaatst. Dit systeem is niet goedkoop maar heeft op meerdere gebieden een positieve impact op werknemers omdat het ‘biophilic design’ is. (Lees in de blog meer over biophilic design). Een goedkope variant is een luidspreker systeem te plaatsen en rustgevende geluiden af te spelen.
6. Flexibele werktijden en thuiswerken
Akoestische problemen kunnen ontstaan doordat veel mensen op hetzelfde moment aanwezig zijn in de ruimte. Een mogelijke oplossing is om mensen flexibele werktijden te geven zodat de bezetting gespreid over de dag plaatsvindt. Ook kan het aansporen tot thuiswerken helpen om de werkvloer rustiger te houden. Hier hoef je slechts beleidsveranderingen voor door te voeren, dus vereist weinig investering. Daarnaast vinden veel medewerkers het prettig om deze vrijheid te krijgen van de werkgever, waardoor een hogere tevredenheid ontstaat.
7. Akoestische schermen
Akoestische schermen op bureaus
Akoestische schermen kunnen op meerdere manieren geplaatst worden. Het meeste effect wordt bereikt als akoestische oplossingen worden geplaatst ter hoogte van de geluidsbron (gezichtshoogte). Tevens wordt privacy bevorderd dankzij deze schermen, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren op hun werk. Ik ben zelf fan van onderstaande Soundleaves, omdat ze flexibel zijn en een natuurlijke vormgeving hebben.
Flexibele akoestische wanden tussen werkplekken
Werknemers kunnen met verplaatsbare akoestische schermen (bijvoorbeeld een moswand op wielen), hun eigen zone afbakenen. Geluidsoverlast wordt verminderd en de focus wordt verbeterd. Verplaatsbare schermen geven de werknemers de kans om zelf aanpassingen te doen aan de ruimte. Dit geeft een gevoel van controle en meer ‘ownership’ van de ruimte. (Lees in de blog over omgevingspsychologie het belang hiervan).
Heb je zelf oplossingen voor geluidsoverlast op kantoor, of heb je een vraag waar je een persoonlijk antwoord op wil? Vul het contactformulier in of bel 0682143391.
Meer over gezonde kantooromgevingen weten? Volg ons op facebook.