Well standard; certificering voor gezonde gebouwen
We kennen al geruime tijd duurzaamheids-certificeringen voor gebouwen zoals BREEAM en LEED. Deze gaan vooral over de milieu impact van een gebouw. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van de mensen in het gebouw? Ook daar is een certificering voor, de Well standard, ontwikkeld door the International WELL Building Institute (IWBI). Hierbij wordt er gekeken naar factoren in de omgeving die schadelijk zijn voor de gebruiker van een pand. Zoals; giftige stoffen, onvoldoende daglicht en te weinig beweging. Binnen de Well standard zijn verschillende categorieën (features) aangemaakt zodat er op een overzichtelijke manier gecheckt kan worden of een gebouw hier aan voldoet of niet.
De categorieën (concepts) van de Well standard:
Lucht
Lucht is een van de meest uitgebreide categorieën van de Well standard. Zonder adem kunnen we maximaal een paar minuten overleven. De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft invloed op al onze lichaamsfuncties. Helaas is de luchtkwaliteit in veel gebouwen erg slecht. Om een Well certificaat te halen moet de lucht binnen het kantoor zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Vaak is de buitenlucht een stuk gezonder, dus ramen openen en ventileren is een goede manier om de luchtkwaliteit te verbeteren. Uiteraard mag er dan geen rookruimte in de buurt zijn!
Water
Water is na lucht onze belangrijkste levensbehoefte. Gelukkig voldoet het Nederlandse kraanwater al aan een zeer hoge eisen. Binnen de Well standard is het de bedoeling om het drinkwater zo veel mogelijk te zuiveren van schadelijke stoffen met speciale filters. Verder is de promotie van drinkwater een onderdeel dit kan door voldoende watertappunten op de werkvloer te plaatsen.
Voeding
Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door de voeding die we tot ons nemen. Bedrijfsrestaurants staan niet bekend om het meest gezonde aanbod. Het verbannen van suiker en transvet is onderdeel van de Well standard. Om een gezonde keuze makkelijker te maken, wordt ook de voedingswaarde en allergie-informatie gecommuniceerd in het bedrijfsrestaurant.
Licht
Daglicht beïnvloed ons bioritme (waak/slaap ritme). Bij een tekort aan daglicht raken onze lichaamsfuncties verstoord. Maar ook een te veel aan zonlicht kan schadelijk zijn, in de vorm van hinderlijke reflecties. Binnen de Well standard zijn er diverse aanpassingen die gedaan worden om een perfecte lichtbalans te verkrijgen op de werkvloer. Zo blijf je beter geconcentreerd gedurende de dag en kan je ‘savonds beter slapen.
Vitaliteit
Beweging is niet los te koppelen van gezondheid. Binnen een Well kantoor is het gemakkelijk voor werknemers om meer te bewegen. Lopend of fietsend naar het werk komen; de trap is goed bereikbaar en zit/sta meubilair zijn enkele voorbeelden die aan bod komen. Werknemers kunnen ook sportlessen en sport abonnementen krijgen via de werkgever.
Comfort
Binnen de comfort categorie van de Well standard is akoestiek belangrijk. Een betere akoestiek zorgt voor meer werkcomfort en productiviteit van medewerkers. Temperatuur is een grote klacht van werknemers. Het thermisch comfort wordt getoetst en er worden zones met verschillende temperaturen gecreëerd, zodat de werknemers zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past.
Geest
Mentale gezondheid mag niet worden vergeten binnen een gezonde werkplek. Stress reduceren op de werkplek is onderdeel van de Well standard. Dit wordt gedaan door biophilic design; een betere connectie met de natuur genereren in het kantoor. Tevens worden er diverse support programma’s aangeboden voor families, zoals zwangerschapsverlof en betere reisregelingen.
Features van de Well standard:
Binnen ieder concept, zijn er concrete criteria opgesteld waar een project ‘punten’ op kan scoren. Deze criteria worden de features genoemd. Bij iedere feature wordt aangegeven op welk stelsel in het lichaam het effect heeft. Bijvoorbeeld: het verbannen van rookruimtes heeft effect op het luchtwegstelsel.
Project types van de Well standard:
Er zijn meerdere soorten projecten waarop een Well certificaat kan worden afgegeven. De basis project types zijn: Core&shell, New/existing building en New/existing interior. Bij Core&shell gaat het alleen om de bouwkundige kern en gevel van een project en hoeft aan slechts enkele features te voldoen. Bij nieuwe en bestaande gebouwen en interieurs zijn er veel meer features van toepassing. Met als voorbeeld; bij New/existing interiors gaat het tot het type schoonmaakmiddelen wat er gebruikt wordt. In het begin was de Well standard vooral gericht op kantoren, maar tegenwoordig kunnen ook hotels, restaurants en woningen Well gecertificeerd worden.
Niveaus van de Well standard certificering:
Net als bij andere certificeringen (Breeam, Leed) zijn er meerdere niveaus van certificeringen. Men kan gaan voor een Silver, Gold of Platinum certificaat. Waarbij bij Platinum de meeste features behaald moeten worden en bij Silver de minste.
De Well standard is niet alleen een certificering voor een gebouw maar zorgt ook voor de verbetering van het gebruik van de werkplek. Niet het gebouw, maar de mens in het gebouw staat centraal.